A 2020-as évben 100 éves rekord dőlt meg, már ami az otthoni kenyérsütések számát illeti. A sok kényszerűen otthon töltött időnek köszönhetően megjelentek a kovásznevelő befőttes üvegek a konyhapultokon, és sokan büszkélkedtek kovászos kenyereikkel, amelyek ha jól sikerültek, bizony minden fáradságot megértek.De mi is a különbség a kovász és az élesztő között? Míg az élesztő gombafajokból áll, addig a kovász baktériumok keveréke. Az élesztő gyorsan keleszti a bedagasztott tésztát, míg a kovász baktériumai lusták: lassan, de kitartóan emelik azt, türelmesen ki kell várni. Ezért aztán ritkábban és drágábban találhatsz a boltokban kovászos kenyeret, mert a készítése nem tud olyan gazdaságos lenni, mint az élesztős kenyéré. A fáradságos munka eredménye viszont egy könnyebben és jobban emészthető kenyér, amit az adalékanyagokra allergiás és érzékenyek is szívesen fogyaszthatnak, eltarthatósága kétszerese a bolti kenyérének, íze kellemesebb és természetesebb és a tudatos étkezésekbe is jobban beilleszthető.

Pin It on Pinterest