fbpx

Mézes almapaprika recept – A Nagyim konyhájából

Előkészülethez szükségünk van elmosott üvegekre és tetőre, amibe a kész paprikát tesszük, gumikesztyűre, merőkanálra, mérőedényre.

1. Mossuk meg alaposan az almapaprikát, a szárát vágjuk le, ha hosszú maradt, arra a néhány centis szárra biztosan nem lesz szükségünk.

Én zöldséget és gyümölcsöt úgy szoktam mosni, hogy kevés vizet öntök rá, megszórom alaposan szódabikarbónával és 1-2 dl ecettel megöntözöm. Ez elkezd pezsegni és felhabzani. Ez jelzi, hogy a szennyeződésektől megtisztul az élelem. Majd jól átöblítem folyóvízzel.

Az almapaprikát eltehetjük egészben vagy szeletekben is. Ha egészben tesszük el, apró szúrásokat ejtsünk a paprikán, hogy a felöntőlé majd belefolyhasson a belsejébe is. Ha szeletekben tesszük el, akkor kicsumázzuk a paprikát és négybe vágjuk őket. Ehhez a változathoz én gumikesztyűt használok, mert a paprika csípni tud nagyon.

Most hétvégén ahogy a képeken látjátok szeletben tettem a paprikát. Ez kicsit helytakarékosabb, mert egy kis üvegbe belemegy 4 db paprika vagy 6 db paprika szeletekre vágva.

04_mézesalmapaprika

 

2. Csírátlanítsuk az üvegeket

Csírátlanítási ötletek

– mosogatógépben magas hőfokra betesszük rövid programra az üvegeket és a tetőket vagy

– vízforralóban vizet forralunk és azzal felöntjük az üvegeket

– vagy a tűzhelyen lábasban vizet forralunk és abban 1-2 perc alatt megfürdőztetjük az üvegeket

– vagy pálinkát vagy tiszta szeszt öntünk az üvegbe, rátesszük a tetejét és rázogatjuk, majd az alkohol átöntjük a következő üvegbe, stb… az alkohol is nagyon jó fertőtlenítő

3. Ha megvagyunk a paprika mosással (és szeletre vágással) helyezzük el a paprikákat az edényeinkben szépen.+

4. Ezután forraljunk vizet és hagyjuk langyosra kihűlni.

Majd öntsük fel vele az üvegeket színültig. Utána egy nagy edénybe öntsük ki ezeket a vizeket, így biztosan fogjuk tudni, hogy mennyi felöntőlére lesz szükségünk. Az így megkapott vízmennyiségből készítjük el a felöntőlét.

 5. Készítsük el a felöntőlét:

 

  • 5 liter lé elkészítéséhez az arányok:
  • 5 evőkanál méz
  • 2 nagy evőkanál kristálycukor
  • 1 nagy evőkanál só
  • 2 dl ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál borkén
  • 1 teáskanál borkősav (szerintem ez a legtermészetesebb tartósító)

 

02_mézesalmapaprika

 

Ha 5 litertől több, vagy kevesebb felöntőlevet szeretnél, akkor az arányokat mindenből meg kell változtatni.

Nézzük meg, hogy az edényeinknek mennyi az űrtartalma. Lehet egy nagy edényt, vagy akár több kicsit is használni. A recept egy 5 literes befőttesüveghez készült. Érdekességképpen a 750 ml-es befőttes üvegeimbe szeletelve tettem el a paprikát, és 3 dl felöntőlé ment bele üvegenként.

 

 

A felöntőlevet belekanalazzuk az üvegeinkbe, lezárjuk és már kész is a finom savanyúság. Ezzel a recepttel a színe megmarad élénknek és roppanós marad a paprika is.

 

05_mézesalmapaprika

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Kóstold meg a Nagyi Éléskamrájában található egészséges ételeket!

 

Készleten!

Kovászos, hagyományos
kemencében sült kenyér
(kb 1,5-2kg )

Készleten!

Kóstoló kosár (1-3 fő részére)
zöldség, gyümölcs+ tojás kosár
(előfizetés nélkül, egy alkalommal)

Ha szeretnél finom sajtokat enni, vagy ízletes borkorcsolyát kóstolni, rendelj a hagyományos eljárással készített kézműves  sajtjaink közül! 🙂

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nézz szét a Nagyi Éléskamrájában!

A kiszállítást lezárt, újrahasznosított papírból készült papírtáskában végezzük, a jelenleg kialakult helyzetre való maximális tekintettel!

Kiszállítást jelenleg Budapestre és annak környékére, valamint Nyíregyházára, és annak környékére vállalunk!

Bővebb információ a kiszállításról

Minden megrendelt kosár értékének

10%-ával olyan szervezeteket,

közösségeket fogunk támogatni, akik

az emberek egészéségéért, biztonságáért

dolgoznak!

 

A rendelésed egyben

adomány is!

 

Kapcsolat

Küldj üzenetet nekünk!

A Nagyi kertje:

4552 Napkor
Gárdonyi u 3.

 

Telefon:

+36 20 999 3808

 

Email:

info@anagyikuldte.hu

Kövess minket az Interneten!

Pin It on Pinterest