fbpx

Gyakran ismételt kérdések

A vegyszermentes zöldség és a gyümölcs hol lesznek tárolva?

A ház alatti pincében, és földveremben tároljuk a zöldséget és gyümölcsből a tálálló krumplit, almát és a zöldségeket. Távol tartjuk a terményeinket a hűtőházaktól és a tárolóktól. Azonban valóságban télen nem ragyog a paradicsom, ezért télen a kényszer-frissen-tartott zöldségek helyett inkább a nyáron ragyogó paradicsomból készült lecsót és zakuszkát, szárítmányokat, savanyúságokat tesszük a kosaradba legjobb a növények beltartalma. Egyébként földveremhez hasonló pincében és kúpban van tárolva a zöldség.

Adománydoboz szavazás:

Minden héten kiválasztunk 1 csoportot, szervezetet, aki számára a vásárlásaitok egy tizedének megfelelő súlyú zöldség- gyümölcs- tojás- füstöltáru- kamraterméket viszünk adományba. (pl. Kútvölgyi Karantén Kórház orvosai és ápolói, Első Magyar Karantén színház dolgozói, árvaház gyerekei és nevelői)  Emellett lehet szavazni is, jelentkezni is hogy kinek küldjük a heti adománydobozt. A like-olók, vagy honlapot ajánlók vehetnek részt a szavazáson

Cukormentesek vagyunk

hagyományos fehércukrot és barnacukrot nem használunk. Az alap lekvárjaink teljesen cukormentesek, de a természetes édességtartalmuk magas, mert a legjobb érési pillanatban szedtük le őket a fáról és pár órán belül már rotyognak a fazékban. Használunk viszont mézet és gyümölcscukrot azoknál az alapanyagoknál, ahol alacsony a cukortartalom a gyümölcsben. Ha egyszerűbben kellene megfogalmaznom, akkor azt mondom, amiből lehet jó pálinkát főzni, ahhoz nem kell külön cukor. 🙂

Élelmiszer higiénia – Korona vírus

Megmutatjuk egy növény életútját az ültetéstől az asztalodra kerülésig. Az ültetést ketten végezzük, a kapálást hárman. A szüretelés és a termények összekészítése ugyanott, a portánkon történik, így míg leszedjük az ágról, szárról, vagy kiássuk a szállítandó zöldséget és gyümölcsöt összesen ketten érünk a növényekhez. Ezt követően a kiszállítást úgy oldjuk meg, hogy mikor felvisszük a kosarat hozzátok, akkor se érjünk közvetlenül a terményekhez.

Fizetési módok

az előfizetéseket utalással vagy bankkártyával lehet kifizetni, az egyedi megrendeléseket szintén utalással, bankkártyával vagy készpénzzel.

Honnan vannak a vetőmagok?

A vetőmagok egy részét mi magoztatjuk az előző év terméseiből. Amiből nincs elég, azt cseréljük, ha nem tudjuk cserélni, akkor vesszük. Minden idegen helyről érkező növénynél fontos, hogy milyen kertből jön. Kertésztől szívesen vásárolunk, boltból nem, mert az a  növény, aki mesterséges körülmények között nőtt fel, az a mi kertünkben szerintünk nem érezné jól magát. Fontos, hogy hasonló múltú növények legyenek a kertben, hogy könnyebben egymásra tudjanak hangolódni.

Kenyér etikett

Fontos, hogy kenyeret nem szabad kidobni, a kovász élőlény, neveljük, amiből a kenyeret sütjük. Kérünk mindenkit, aki ezt a kenyeret eszi, hogy nem túl sok neki és felesleges, akkor csengessen át a szomszédba és adja oda annak, aki örülne neki.

Mi a kert csodája?

A természet összhangja. Mai napig rácsodálkozunk, hogy milyen tökélete a természet, a maga egyszerűségével, és szabályrendszerével. Hiszünk abban, hogy minden lény, legyen az növény, vagy is állat, ami a kertben előfordul egymást szolgálják. Hálásak vagyunk, hogy ennek a kertnek lehetünk a kertészei.

Miért vegyszermentesek a növények?

Mert szerintünk egy fenntartható kerthez nincs hozzáadott értéke a vegyszernek. Ha egy termés csúnya, akkor abból lesz takarmány, ha szép, akkor pedig kikerül az asztalra, de a legfőbb szempontunk az az, hogy egészséges legyen. Az étel nem játék és nem is divat. Szerintünk bűn az, hogy magunkra és a természetre egy mesterséges tökéletesség kényszerzubbonyt próbálunk ráhúzni. Felesleges…. Elfogadással, stabil értékenddel láthatóvá válik, hogy mindez csak délibáb. Így számunkra a lényeg az az, hogy egészséges legyenek a zöldségeink és a gyümölcseink. Szerintünk az a legfőbb érték, nem a szépség.

Milyen módszerrel történik a termesztés ?

Most február van, olyan helyről hozunk trágyát, ahol a lovakat nem gyógyszerezik, így az alom tiszta. A trágyát összekeverjük a termőföld  rétegével és beforgatjuk. Kialakítjuk a boronákat, ahol kell. Természetes növénytakarókat hozunk létre, hogy védjük a földet a kiszáradástól, így óvjuk a föld mikro élőlényeit és a vizet sem pazaroljuk, és a növények sem égnek meg. Alapvetően a növénytársításokat használjuk védekezésként, de valójában  nem cél nagyon a védekezés. Inkább vetünk több magot és elfogadjuk, hogy csak az életképesek kelnek ki. Fontos, hogy a kert minden élőlénye fontos és együtt alkotunk egy egységet. Így az egészséges magokból, ami kinő, azt fogyasztjuk el. Ami sem asztalra, sem befőttnek, sem savanyúnak nem való, őket megeszik az állatok, vagy a növénytakaró részévé válnak.  Fontos, hogy amit elveszünk a természettől azt vissza adjuk neki. Így a földet nem erőltetjük a maximális terméshozamra. Hoz, amennyit hoz. Ha látjuk, hogy megfáradt, akkor addig pihentetjük, míg a tetején lévő növényzetből nem látjuk újra azt, hogy megérett az újbóli együttműködésre.

Miről szól a Nagyiküldte?

A Nagyi küldte a kertünkből szállít közvetlenül friss, háztáji zöldség-gyümölcsöt, tojást, füstölt hústermékeket, gyógynövényeket, és ezekből készült szörpöt, lekvárt, savanyúságot, fűszereket és ezekből készített finomságokat. Alkalmi, heti és havi rendszerességgel. Környezettudatosan és vegyszermentesen gazdálkodunk. E mellett az ünnepi készülődésekhez adunk segítséget a süteményekkel, előkevert tésztákkal, dekorációkkal, valamint a Nagyi gyógynövényei segítenek a jobb közérzet elérésében. A Nagyi küldte egy olyan segítségforrás a háziasszonyoknak, ami által a bevásárlás, ünnepi készülődés, és a család jó közérzetének megteremtése egyszerűbbé válik.

Pékáru:

Saját búzánk nincs, így azt malomból vesszük és kovásszal, kemencében sütjük meg. Az év második felében épül a kemencénk,

Szállítási időpontok:

Heti egyszer szállítunk, általában szerdán. A szállítást megelőző napon 12 óráig leadott  rendelések kerülnek kiszállításra másnap.

 

Füstöltáru tudnivalók

A füstöltáruk mennyisége és tárolási javaslatok a füstöltáru kosarakban az ÁSZFben foglaltaknak megfelelően

Füstölt karaj  kb 40 dkg  3300,-Ft

Füstölt paraszt sonka  kb   25 dkg  1950,-Ft

Füstölt húsos omlós szalonna 6400,-Ft/ db  kb 1 kg

Füstölt csülök  5800,-Ft (kb 1,4-1,8 kg)

Tojás:           900 Ft / 10 db M méret

Füstölt kolbász (nem csípős)   2900,-Ft    (2 szál  (kb 4-500 gr))

 Húsvéti kötözött sonka:  5890,-Ft (kb 1,2-1,4 kg)    

 A sonkák és kolbászok természetes füstöléssel eljárással készülnek.

További információk a füstöltárukról

Nézz szét a Nagyi Éléskamrájában!

A kiszállítást lezárt, újrahasznosított papírból készült papírtáskában végezzük, a jelenleg kialakult helyzetre való maximális tekintettel!

Kiszállítást jelenleg Budapestre és annak környékére, valamint Nyíregyházára, és annak környékére vállalunk!

Bővebb információ a kiszállításról

Az ültetést ketten végezzük, a kapálást hárman. A szüretelés és a termények összekészítése ugyanott, a portánkon történik, így míg leszedjük az ágról, szárról, vagy kiássuk a szállítandó zöldséget és gyümölcsöt összesen ketten érünk a növényekhez.

Minden megrendelt kosár értékének

10%-ával olyan szervezeteket,

közösségeket fogunk támogatni, akik

az emberek egészéségéért, biztonságáért

dolgoznak!

 

A rendelésed egyben

adomány is!

 

Kapcsolat

Küldj üzenetet nekünk!

A Nagyi kertje:

4552 Napkor
Gárdonyi u 3.

 

Telefon:

+36 20 999 3808

 

Email:

info@anagyikuldte.hu

Kövess minket az Interneten!

Pin It on Pinterest