Füstöltáru tudnivalók

Füstöltáru tudnivalók

A füstöltáruk mennyisége és tárolási javaslatok a füstöltáru kosarakban az ÁSZFben foglaltaknak megfelelően

Füstölt karaj  kb 40 dkg  3300,-Ft

Füstölt paraszt sonka  kb   25 dkg  1950,-Ft

Füstölt húsos omlós szalonna 6400,-Ft/ db  kb 1 kg

Füstölt csülök  5800,-Ft (kb 1,4-1,8 kg)

Tojás:           900 Ft / 10 db M méret

Füstölt kolbász (nem csípős)   2900,-Ft    (2 szál  (kb 4-500 gr))

 

Húsvéti kötözött sonka:  5890,-Ft (kb 1,2-1,4 kg)

 

A sonkák és kolbászok természetes füstöléssel eljárással készülnek.

Praktikus ötletek

Élelmiszerbiztonsági tanácsok füstölt és kötözött (húsvéti) sonkához

  • A húsvét klasszikus ételének, a főtt füstölt sonkának a tárolása attól függ, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos, nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni. Nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.
    • A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés a húst biztonságossá is teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni.
    • A főtt, füstölt sonkát, csülköt fogyasztás előtt javasolt megfőzni, hogy a tartósítást részben ellátó só kioldódjon a húsból. nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tartani.
    • Nyers hús előkészítése után mossunk kezet, és mosogassuk el a hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak ezután foglalkozzunk más élelmiszer alapanyaggal.
    • A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert a baktériumok szobahőmérsékleten gyorsabban szaporodnak.

(Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH))

 

Kolbász tárolása

A kolbászt is száraz, hűvös, szellős helyen kell tárolni. Ez ideális esetben, a kamrában, padláson vagy a pincében fellógatva a legjobb. Előnyös, ha a helyiség sötét, félhomályos, mert a paprikának a fény nem tesz jót. (gondoljunk csak arra, hogy az őrölt pirosparikánkat is sötétben kell tárolnunk)

Amiatt viszont nem kell aggódnunk, hogy a fény miatt rosszabb lesz a kolbászunk! Csak a színe nem lesz olyan szép, de attól az még jó marad!

Miért így tároljuk? Mert így könnyen körbejárja a levegő, és lecsorog a felesleg nedvesség is róla!

Fontos, hogy ne legyenek becsomagolva, mert akkor nem tud szellőzni. A legegyszerűbb megoldás a legjobb: magában fellógatni, lehetőleg fa rúdra. A kolbász nem kell mozgatni, forgatni. Ha jó helyen van, tökéletesen eláll hónapokig, az általunk szállított füstölt termékek eltarthatósága 6 hónap.

A füstölt sonkák, karaj, tarja esetében a füstölés és a sótartalom konzerválja a húsokat. Így a száradás (nem hűtőben tárolás) során a hús felszínén sófoltok jelennek meg. Ez egy természetes jelenség. A sófoltok lemoshatóak, a hús minőségét nem befolyásolja.

Az tanácsoljuk, hogy a fém rudakat kerüljük, ott a nedvesség miatt egy minimális korrózió úgy is elindul, ami nem tesz jót a kolbásznak!

 

Kolbász és füstölt húskészítmények tárolása hűtőben, fagyasztóban

Néha szükség lehet arra, hogy hosszan tartó, rendkívül meleg időszakban a füstöltárut hűtőbe rakjuk vagy lefagyasszuk!

Ekkor nyugodtan rakhatjuk hűtőbe, vagy ha sok szál van még, akkor fagyasztóba! Ilyenkor egyszerű papírba csomagoljuk, és lehetőleg úgy rakjuk be a hűtőbe, hogy ne nyomódjanak össze erősen! (Tradicionálisan vidéken újság papírba csomagolták, de hagyományos zsírpapír is kiváló.

Fagyasztóban is sokáig eláll a kolbász, egy dologra viszont figyeljünk! Ha kivesszük és kiolvad, akkor azt már érdemes megenni néhány napon belül!

Arra figyeljünk, hogy ha hűtőben van a kolbászunk, és a hűtő belseje nedves, akkor a füstölt húskészítmény 1-2 hét alatt elveszti a minőségét. Nem biztos, hogy azonnal bepenészedik, de az íze nem lesz a régi!

Mikor nagy a nedvesség a hűtőnkben? Ha le van jegesedve, nem jó már műszakilag stb. (Persze ilyenkor a sajtok, felvágottak is hamar megromlanak. )

 

Kifehéredett a füstölt hús és kolbász külseje?

Először is ne ijedjünk meg a penésztől! Mert ez penész! Ettől még nem romlott a kolbászunk! Ez a penészréteg teljesen természetes, és egészségre nem ártalmas nemes penész a kolbászon. Ha a kolbász kívülről penészedik, nincs semmi baja! Akkor még is mi az oka a kifehéredésnek? Párásabb helyen van tárolva, mint kellene. Ha tehetjük vigyük át szárazabb, vagy szellősebb helyre a kolbászt! A fehér penészes réteget töröljük le egy száraz ruhával fogyasztás előtt. Mikor van gond?

Amikor zöld a penész jelenik meg a kolbászon. Akkor már ne fogyasszuk. Ez jellemzően inkább frissebb kolbászoknál szokott előfordulni. (Nyilván később már kiszárad, ami a penészedés ellen hat!)

 

Mit tegyek, ha só foltokat találok valamelyik füstölt húson és kolbászon?

Ez is teljesen természetes, egyszerűen egy száraz ruhával le lehet törölni, és máris fogyasztható. Nincs semmi baja, csak esztétikailag nem tökéletes.

 

A füstölt hús és kolbász tárolása, légkondicionált helyiségben

Nem javasoljuk a mesterséges hűtést, fűtést a kolbász tárolásánál. Nehéz eltalálni az ideális páratartalmat, tapasztalatot és szakértelmet kíván! Maradjunk a természetes megoldásnál!

 

Egy kis történelem…

A kolbászt nem csak szakszerűen elkészíteni és megfüstölni kell, hanem a füstről való levétele után megfelelően tárolni is. A füstölt kolbász tárolása régebben a padláson is, mert a nádtető a kolbászt télen a megfagyástól, nyáron a kiolvadástól megóvta.

Mégis, gazdaházaknál az volt a tárolás általános módja, hogy a megfüstölt kolbászt rudakra akasztva a kamrába vitték. A kamra szellőzőablakát az első időben tanácsos volt ki-kinyitni, hogy a kolbász szikkadjon, később azonban – nyári hőségben – éppen ellenkezőleg, bezárva, sőt betömve kellett tartani, legfeljebb éjszaka lehetett megnyitni, mert az érett kolbász sem a világos, sem pedig a fülledt-meleg kamrát nem szereti.

A kamrát ezen kívül gyakran meszelni, tisztán tartani kell, mert ha valamely részében féreg, moly telepszik meg, a kolbász megférgesedhetik. Ahol nincs nagytömegű kolbászról szó, ott manapság gyakorolják a a tárolásnak azt a módját is, hogy a nyári melegek beköszöntével a kolbászokat papírba csomagolva fahamuba rakják, akár ládikában, akár pedig a cserépkályha tűzterében.

Végül még csak annyit, hogy a vékonykolbász egy-egy szára 40-50 cm, a vastagkolbász szála általában 40 cm hosszú. A jól elkészített, szakszerűen füstölt és tárolt vastagkolbász egy évig, sőt azon túl is eláll, megtartva zaftosságát, szép piros színét, utánozhatatlanul finom zamatát.

Ha a gazdacsalád valakit meg akart tisztelni, ügyvédjét, orvosát vagy más vidékről való vendégét, akkor igen gyakran kolbászt adott neki. A családban elvégzett szolgálatáért a lelkész és a tanító is részesülhetett ilyen kolbász-stólában, vagyis kolbász-tiszteletdíjban.

 

 

Hogyan kell tárolni a sonkát, hogy ne legyen baja?

A füstölt árut száraz, hűvös helyen kell tárolni, ahol jól szellőzik. Ha feldarabolva szeretnénk eltenni, akkor csomagoljuk zsírpapírba, tegyük egy lyukacsos tetejű dobozba, és így mehet a hűtőbe. A sonka kényes jószág, a huzatot sem szereti: tegyük inkább a hűtő hátsó részébe, ahol nehezebben tud kiszáradni.

 

ARANYSZABÁLY:

hideg hússal dolgozz, ne meleggel! Azaz a darálást és a töltést is -1 és +2 Celsius fok közötti hússal végezd, valamint tiszta körülményeket teremts magad körül! 

1.        szabály: -sose tárolj romlandó árut magas páratartalmú helyen, azaz gondoskodj róla hogy ne legyen nedves a környezet. Ehhez javallott só vagy homok használata esetleg kombója. Tudni való hogy a só magába szívja a nedvességet és idővel ráérsz cserélni, és közben szárítja a levegőt is. Hogy csináld? Tegyél 10 kg  sót kiterítve egy rozsdamentes fém tálcára, ha nem több mint 50kg áru lóg a  fejed felett. Ha ennél több van, arányosan érdemes növelni a só mennyiségét, ha nedves a levegő
2.        szabály: -betárolás előtt takarítsd ki a helyiséget, és égess el 1 zacskó kénlapot fél maroknyi kénporba fektetve és hagyd 1 napig csukva a helyiséget. Ez miért jó? A gombák nem szeretik a ként , ennek hatására elpusztítod a tenyészeteket
3.        szabály: -szellősíts, járjon a levegő a helyiségben, ne üljön le a levegő, mert az csak telíti a helyiséget páratartalommal, ha tudod akkor kis kereszthuzattal  csodákat teszel, ez elég ha a hosszúkás sufnidban egymással szemben az ajtó alatt van egy szellőző nyílás és a hátoldalon a tetőhöz közel egy másik
4.        szabály: -ne süssön be a nap, sötét helyiséget válassz, mert a fény kedvez a baciknak és gombáknak is, valamint melegíti a termékeket és megfolyhat az íncsiklandozó falat
5.        szabály: legyen hűvös a helyiség, max 15-18 Celsius fok
6.        szabály: -remélem végeztél rágcsálóírtást és nem kell magyaráznom, hogy nem csak megdézsmálják a kajádat,hanem befertőzhetik azt…
7.        szabály: ne legyen összezsúfolva a mennyezet füstölt áruval, legyen hely a termékek között, rakd botra szellősen, a rúdáruk ne legyenek keverve a darabolt vagy egész füstölt pácolt húsokkal
8. szabály: anno nem ismerték a fagyasztót így felesleges ezreket költened annak üzemeltetésére, ha azt akarod ne száradjon tovább a szalámid érdemes ezt a trükköt bevetned:

Füstöléskor vigyázni kell, hogy a vastagkolbász/szalámi fel ne melegedjen, mert könnyen elromolhat! Fontos a megfelelő tárolás: száraz, szellős helyen, magasra akasztjuk, egymástól kellő távolságra. Az igazi szalámi érés közben átfehéredik, azaz szürke vagy fehérpenész keletkezik rajta. Nedves helyen zöld penész mutatkozik. Száraz ruhával vagy puha kefével távolítsuk el.
Étolajos ruhával töröljük át, ha penészedni kezdenek. Ha a vastagkolbász/szalámi teljesen átért, és szeretnénk megóvni a száradástól, a következő trükköt alkalmazzuk: tisztára szitált fahamuhoz 20 súlyszázaléknyi gipszet keverünk. Faláda vagy tégla ágy aljára 1-2 ujjnyi vastagon elterítjük. Erre 1 sor szalámit téve, majd rá ismét 1 ujjnyi hamus gipszet. Ezt soronként ismételjük. A tetején hamus gipsz legyen. A hamu a vastagkolbászt/szalámit szigeteli a levegőtől, megakadályozza a kiszáradást, a romlástól is óvja. Ily módon 8-10 hónapig is eltarthatjuk a vastagkolbászt/szalámit.

 

Nézz szét a Nagyi Éléskamrájában!

A kiszállítást lezárt, újrahasznosított papírból készült papírtáskában végezzük, a jelenleg kialakult helyzetre való maximális tekintettel!

Bővebb információ a kiszállításról

Az ültetést ketten végezzük, a kapálást hárman. A szüretelés és a termények összekészítése ugyanott, a portánkon történik, így míg leszedjük az ágról, szárról, vagy kiássuk a szállítandó zöldséget és gyümölcsöt összesen ketten érünk a növényekhez.

Minden megrendelt kosár értékének 10%-ával olyan szervezeteket, közösségeket támogatunk, akik az emberek egészéségéért, biztonságáért dolgoznak!

 

A rendelésed egyben adomány is!

 

Kapcsolat

Küldj üzenetet nekünk!

A Nagyi kertje:

4552 Napkor
Gárdonyi u 3.

 

Telefon:

+36 20 999 3808

 

Email:

info@anagyikuldte.hu

Kövess minket az Interneten!

Pin It on Pinterest