Az a jó szörp, amit a készítője is szívesen megiszik. A Nagyi küldte honlapon a családi szükségletünket meghaladó mennyiségű szörpöket, lekvárokat, savanyúságot, zöldséget és gyümölcsöt, valamint ezek feldolgozott terményeiből készített finomságokat teszem közkinccsé. 2020. áprilisában kinyitottam ki  a kamra ajtaját, ennek gyümölcse A Nagyi küldte projekt. 🙂  A szörpjeimet idén is a korábbi évek bevált receptjei alapján készítem, mi is ezt isszuk, ezért remek beltartalmú gyümölcsökből készült.

A kertem területe 4400 m2, több, mint 50 gyümölcsfa található.

A Nagymamámtól azt tanultam, hogy vetni kell, akárki arat is,

ezért gyümölcsfát ki nem vágok, viszont évről évre újakat is ültetek.

Így történt, hogy a befőtt, aszalvány, lekvár és szörp mennyiségem mára már meghaladja a család és baráti kör által elfogyasztani kívánt mennyiséget, és arra gondoltam, hogy megosztom a hagyományos, vidéki életet kedvelő, de idő hiányában pl. befőzni nem tudó háziasszonyokkal az éléskamrám tartalmát.

Büszke vagyok a nagyszülői örökségemre, hiszen a kert több évtizede vegyszermentes kertként működik. Terem, amennyit terem alapon, így ugyan többet ültetünk és vetünk, viszont igazi és jóízű terem rajta. Úgy tanultam, hogy az ételt tiszteljük, ételt kidobni pazarlás, így születtek meg a karmát mára megtöltő aszalványok, lekvárok és szörpök.

A lédús gyümölcsökből készült szörpök, mint amilyen az eper és a meggy leszedést követően gyorsan a fazékba kerülnek, kíméletes eljárással kinyerem belőlük a nedvességet, (eperlé, meggylé, ezt édesítem) Amit messze elkerülök, és boltban sem vásárolok, az olyan szörp, amiben van: eperkivonat, meggykivonat, aroma, színezék, eper sűrítmény, meggy sűrítmény. A szörpjeim mentesek ezektől a mesterséges anyagoktól.

A hagyományos kristálycukorról rossz véleménnyel vagyok, ezért a következőket használom édesítésre: barna cukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, datolya és méz. A gyümölcstartalom 100% 🙂

Számos szörp recept kering az interneten, és hiszem, hogy a nagy részük valóban remek végeredményt ad. Mindig boldogsággal tölt el, mikor azt látom és hallom, hogy a gondoskodás jegyében a háziasszonyok rászánják az idejüket nyáron a nagy melegbe, hogy őszre és télre való frissítőről gondoskodhassanak. Akiknek jól jön egy kis segítség a családról való gondoskodásban, az ő számukra remek ötlet vagy akár ajándék a szörpválogatásom. Egészségedre 🙂

Pin It on Pinterest